20060925

Rör inte P1!

Hösten pockar på om än hittills lite försynt. På onsdag sägs den komma på allvar. Vi ska väl ändå inte klaga efter den långa och varma sommar vi njutit av och som fått oss att glömma en lång kall vår. Glad att jag idag kom ihåg att ringa plåtslageriet för att be dem sätta upp snöhinder på vårt nya glatta tegeltak. I vintras rasade ju hela mössan av taket och blockerade flera dörrar. Så kan man ju inte ha det.

Annars är ju hösten böckernas tid. Sägs det. Att tända ljus och boa in sig med en god bok i näven. Jag har försökt under många år men aldrig riktigt lyckats. Våren och sommaren är min tid med all sitt livgivande ljus. En bra bok har jag trots allt ändå läst i dagarna; Hur man botar en fanatiker - av Amos Oz. En tunn liten bok men med många djupa insikter och ett måste om du vill begripa konflikten i Mellanöstern på ett bättre sätt. Hör bara här: ”Bara den som älskar kan bli förrädare. Förräderi är inte motsatsen till kärlek, det är en av dess många utvägar. Förrädare är den som förändras i ögonen på den som inte kan förändras och inte vill förändras, som inte kan föreställa sig förändring, utom den att alltid vilja förändra den andre. I fanatikerns ögon är förrädaren med andra ord den som förändras, oavsett vem det är. Och valet mellan att bli fanatiker eller förrädare är tufft.” Tål att fundera över eller hur?

Hur insiktsfulla de styrande på radions P1 är tål också att funderas över. Om jag fattat rätt tänker de stryka kanalens alla karaktärsprogram till förmån för något mer flyktigt och interaktivt lyssnarpladder i akt och mening att locka fler unga lyssnare. Katastrofal felbedömning! Sådana program har vi ju redan flera på dussinet medan bristen på analytiska och djuplodande program som ger sammanhang i en alltmer splittrad värld har fyllts av just P1. Dessutom är det att nedvärdera en hel och vetgirig ung generation. Protestera!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Trevligt att ha dig tillbaka med fler vässade pennor.

Följer dig i mening och tanke.

Peppe
Finbagarvägen

Uffe H sa...

Tacl Peppe! Kul att vara tillbaka igen!

Uffe