20060826

Valspurt. Visioner en våt men fåfäng dröm!

Det här blir den sista lilla betraktelsen för ett tag framöver. Bara så att du vet. Jag undrar förresten hur våra Värmländska paradisäpplen mår hemma i Dalsland på udden i Vänern? I regnandet. Bättre, förhoppningsvis, än Citroënen som står med trasig generator uppe i Falun. Man får ändå inte klanka på den gamla damen som tjänat oss så väl under åren och många många mil. Sju varv runt jorden faktiskt. Många av dom på citroënvägar, d.v.s. dåliga. Hon får nu god omvårdnad hos City Bil, det vet jag, och ska snart vara tillbaka i familjens hägnad.

Annars är det väl politik som gäller dessa tider. Hur förutsägbar är inte en valrörelse för oss som varit med ett tag? Trist tycker jag. Precis som om man vart fjärde år tar fram samma gamla mall. I år tycks man förstås satsa lite extra på grenen följa John. Min tidigare bild av Kiviks marknad står sig och blir t.o.m. ännu mer befäst. Samtidigt är vi alla medvetna om att vi blir lurade. Inte sjutton kan något av partierna uppfylla alla sina svulstiga och febriga vallöften! För att inte tala om garantierna som jag tidigare gisslat. Men som vanligt händer inget för det. Snacka om spel och vi är alla medskyldiga som mot bättre vetande går på’et! År efter år.

Bilden av världen som målas upp i valrörelsen är statisk och förändringen linjär. Alltså; det blir ungefär som förut men med lite mer av allt. Bättre. Men så funkar ju inte den verkliga verkligheten, det vet vi också allihop. Händelser sker abrupt och oplanerat och förändringen tar sina egna språng. Ovisshet. Därför vore det så oerhört givande att höra den politiker som vågade vara lite mer visionär och som insåg att vi antagligen befinner oss mitt uppe i ett paradigmskifte, d.v.s. en större förändring än vi är vana vid. Att det kanske inte längre handlar om att förbättra sitt språk genom att ständigt lära nya glosor utan att det är ett helt nytt språk som gäller. En ny uppsättning regler att tolka vår värld utifrån. Svåra grejor att smälta eller hur?

Är det i avsaknad av denna funderande och upplyste visionär som ungdomarna sviker det rådande politiska systemet? Dom anar redan det nya? Är det därför som alla förståsigpåare inom ekonomi och samhällsvetenskap så ofta hamnar helt bort i tok i sina analyser och profetior? Deras gamla käpphästar funkar inte längre men som vanligt håller man sig då hellre ännu mer fast i kartan än ser till verkligheten. Som om det gamla istället för det nya stod runt hörnet. Är det därför som politikerna av alla sorter dansar runt i en ring hållande varandra i byx- eller kjollinningen? Är det därför som arbetslösheten inte längre följer dom spelregler som gällt så länge? Är det därför som börsen är så skakig trots det bästa ekonomiska läget på många år? Det måste vara därför som Cecilia Wikström och den klämkäcke skolgeneralen Björklund med CO inte inser vilka signaler från en grumlig botten en svensk litteraturkanon skickar i dagens Sverige. Att vara liberal är att vara kluven, sägs det. Men för den skull behöver man väl inte klyva landet? Vem visste förresten tidigare vad en kanon var bortsett från körsångare och militärer? Vi har trots allt lärt oss nåt nytt genom Fp:s tokroliga utspel. Se där minsann!

Håller det helt enkelt på att hända nåt helt nytt som vi lite äldre inte förmår att se blockerade som vi är av våra gamla och väl inpräntade föreställningar om hur verkligheten är? Eller snarare borde vara! Vi som fortfarande tror att bredband är en platt kabel. Vi sorterar bort sånt som inte passar in i vår gamla mall som dumheter eller flum. Det är fullt mänskligt men dom nya vinnarna är dom som först får syn på de nya stora dragen. Jag säger inte trender för det känns både för futtigt och kortsiktigt. Som mode ungefär. Sen behövs det en kritisk massa för att nåt ska hända.

Kanske har jag fel, det är nog inte dom första pionjärerna som är vinnare, det är dom därpå följande. Första ledet brukar bara bli förlöjligade. Räknas bort som vettvilliga original. Petter i Ala som man säger i Dalom. Förr blev man helt enkelt ett huvud kortare. Men du, gå ut och spana ändå! Kanske är det du som får syn på spännande nya saker att berätta eller hålla tyst om. Lyssna mellan raderna. Hör vad som inte sägs. Framför allt, försök att i valrörelsen hitta nån som är visionär och som vågar kolla runt hörnet! Runt alla hörn!

På återhörande om en lite längre tid.

Inga kommentarer: