20060727

Vem styr? Skyskrapa och järnväg

En tredjedel av Stockholms invånare vet inte vem som styr i stan. Jojomen! Lite intressant, eller hur? Kanske visar det på att skillnaden mellan blocken inte upplevs som särskilt stor? Å andra sidan kräver en sån hållning åtminstone en viss insikt i politiska skeenden och då borde man ju ha koll på vem som styr. Ingen trolig hypotes alltså.
Kan ju istället, dessvärre i så fall, bero på likgiltighet. Spelar roll. Typ. I så fall har det politiska etablissemanget grundligt misslyckats. Sen har vi alternativet alla stackars offer; jag kan i alla fall inte påverka. Mig skiter dom i så jag skiter väl i dom. Vad göra? Offerrollen väljer man ju själv som en bekväm flykt undan ansvar. Det är knappast politikernas ansvar att gulla kill under hakan på dessa stackars satar. En spark i baken vore möjligen rätt medicin men det tar sin tid att genomföra praktiskt.

Sen har vi det förädlade offret, den bittra typen som gärna ställer upp som ambassadör för politikerföraktet - skit samma vem som styr, dom är lika goda kålsupare allihopa. Alla bara luras och skor sig själva. Här räcker det inte med en spark i baken för att få dom att sluta projicera sina egna floppar på andra. Tur man inte är politiker. Vore jag trots allt det skulle jag nog fundera över ett och annat, t.ex. över vikten av små skitsaker som blåses upp till oanade proportioner. Det blir kanske lätt så om man upplever sig själv och sin värld som navet kring vilket allt snurrar. Brist på verklighetsförankring? Jag skulle vidare ägna stor energi åt frågan om brist på verkliga visioner. I Åmål styr centern och Kurt Svensson, det vet alla. Heja Åmål!
Visste du förresten att Åmål i höstas kom på silverplats i en världsomspännande tävling om ”Världens bästa stad” – i kategorin färre än 20 000 invånare? Ett senkommet grattis!

Visioner saknar i alla fall inte Dag Landvik, ägare till Gustavsbergs hamn. Nästan i alla fall. Nu vill han bygga Sveriges högsta skyskrapa i hamnen. Bräcka Turning Torso i Malmö med någon meter minsann. Där får ni sörlänningar! Först tänker man, vad fan. Inte här i vår gamla bruksort väl? Har karl’n potensproblem? Men sen, varför inte? Jag brukar ju efterlysa visioner och nytt tänkande. Helt klar över mina ståndpunkter är jag trots allt inte ändå. Tål att funderas över. Då är idén med ett nytt konstmuseum, typ Loisiana Museum i Danmark, ute på Hålludden mer direkt tilltalande.

I Åmål skulle en skyskrapa knappast tillföra något. Snarare tvärtom. Skulle bara se löjligt ut. Stan skulle liksom krympa i skuggan av denna jätte. Vem skulle fylla alla rum? Vill du se en vision som nog gick i kras ska du bege dig till Tösse kyrka. Där intill finner du det eleganta hörnhuset i stadsformat som i ensamt majestät på slätten fortfarande efter decennier väntar på att resten av kvarteret och hela stan ska byggas till. Nu blev det en gång så att stan eller byn kom att utvecklas närmare sjön. Men friskt vågat i alla fall!

Däremot finner du mycket konst och konsthantverk i Dalsland, på biblioteken och i Dalslands Museum i Upperud. Och sen finns ju järnvägsmuséet i Åmål som drivs av JÅÅJ – Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg - som firar 30-årsjubileum nu på lördag med massor av järnvägsaktiviteter. Åmål har ju stolta traditioner inom området. Det ska jag sannerligen inte att missa! Välkommen du också!

Inga kommentarer: