20070522

Illusioner eller taktik?

Gåtan Reinfeldt upphör inte att fascinera. Vad han än tar sig för blir det underligt. Förvandlingen från det karska självsäkra statsministerämnet med tung auktoritet i valrörelsen till dagens naiva, försagda och lite fumliga Barbapappa är anmärkningsvärd. Lika spännande är dörrkaruselltricket: att knalla in i dörrkarusellen som total miljöanalfabet för att sekunden senare snurra ut igen som grön gubbe. Ooopppss! Hej, jag är klorofyllens främste advokat! Klart folk blir förbryllade. Att han sedan också vill bli tagen på fullaste allvar gör ju tricket inte mindre fängslande. Sådant ankommer endast en fullfjädrad illusionist alternativt en som släppt kontakten med verkligheten för att istället ägna sig åt självbedrägeri men så illa tror vi väl inte att det är ställt. Elaka tungor gör gällande att det handlar om ingetdera utan om den sluge taktikerns populistiska drag. Man bör dock aldrig låna sitt öra till dessa elaka tungor ity de svedja ens öron och göra en ofri.

Dock har man all rätt i världen att ställa sig frågan: blir Moderaterna - det nya arbetarpartiet nu Moderaterna – det nya miljöpartiet? Den konspiratoriskt lagde kan här börja ana en djävulusiskt skickligt upplagd plan enligt principen - if you can’t beat them, join them. Här genialiskt förädlat till - if you can’t beat them, be them!
De elaka tungorna har kanske på sätt och vis rätt ändå. Tänk efter. Sossarna är onödiga eftersom vi har ett nytt arbetarparti - nu i större och lyxigare förpackning med den nya formulan LO-NJET. Nästa parti på tur är alltså Miljöpartiet. Trollen i Vänsterpartiet får fortsätta att dansa runt granen eller vad de nu hålls med för terapi, de är harmlösa. Något Moderaterna – det nya vänsterpartiet behövs inte. Vips, hela vänsterblocket borttrollat och folk står där som fågelholkar och undrar – hur sjutton gick det här till?

Innan planen är fullbordad finns dock en del tokstollar inom den egna sfären att ta itu med. Moderaterna – de nya kristdemokraterna – nu lite mindre kristna, lite mer demokratiska? Av någon anledning funkar inte det. Kanske att ingen i praktiken skulle förstå skillnaden? Hur som helst spelar det mindre roll eftersom man satt stackars Göran att slakta sjukvården, den heligaste av heliga kor, medan Barbapappa med sina troskyldiga hundögon får vara den gode som förnekat slakten i sanningens namn. Att Göran dessutom har fått djävulen i knät i form av abortlagstiftning gör knappast hans kneg lättare och kommer att få Kd att sönderfalla fortare än Protaktium-234. Ett slags bakvänd hängslen- och livremsstrategi alltså. Göran är chanslös. Kd är chanslöst. Schack matt!

Samma taktik kan gälla Fp fast här gäller snarare ett slags självdestruktion. Har Fp förresten inte alltid präglats av lite masochistiska drag? Lasse snubblade till slut ut sig själv. Eller var där nån framme och sparkade undan kryckan? Att sen se till att den nya härföraren blir en lomhörd före detta militär med samma känsla för nyanser som en färgblind med solglasögon och vars bäst-före-datum gick ut samma år som katekesen begravdes är glimrande. Partiet förvandlar snabbt sig själv till ISLC - Intresseföreningen Stöd Liberala Cykloper. Finemang!

Kvar är nu bara att ta hand om Centerpartiet. En hård nöt att knäcka innan den lika självklara som geniala lösningen uppdagades: Centerpartiet – de gamla moderaterna! Och loopen är fullbordad. Hokus pokus. Borta är Centern eftersom de gamla Moderaterna inte längre existerar. Målet är nått, kort och gott - Moderaterna! Logiken har sina brister och taktiken sina risker men so what. That’s life.

Minns nu att detta knappast är en sanning utan bara vad elaka tungor kan viska i ditt öra. Du gör nog som sagt bäst i att inte lyssna!

Inga kommentarer: