20070314

Wild,n Fresh eller Black'n White?

Inlägget är ett svar på PJAL:s blogg i SvD (14/3) men eftersom ledaren idag (15/3) i stort har samma lydelse kan inlägget också läsas som en reaktion på ledaren.


P J Anders Linder tar i sin blogg upp Littorins förmenta ställningstagande för facket och dess blockad av salladsbaren i Göteborg – Wild’n Fresh. Littorin får kritik av framför allt borgliga väljare – underligt vore det väl annars - för detta sitt ställningstagande enlig en sifomätning. Så här skriver P J i sin blogg:

” Uppenbarligen finns det stort gehör för förändring i den borgerliga valmanskår som röstat fram regeringen Reinfeldt. Man ska dra lagom stora växlar på en enda undersökning, men det är i varje fall solklart att det inte finns något entydigt folkligt stöd för HRF:s blockadverksamhet.”

Möjligen är det sant. En annan möjlighet är att det inte är sant. Du som såg ”Uppdrag granskning” på tv i går kan åtminstone tvivla. Där beskrevs hur den avskyvärda händelsen på Kungsgatan för ett par år sedan när en ung person blev ihjälsparkade börjat leva sitt eget dramaturgiska liv i media. Hur den groteskt uppbyggda myten blev till en sanning som i valrörelsen kom att exploateras av alliansen med Kd i spetsen. Det bär emot att i en sån tragisk händelse, med endast förlorare, tala om marknadsföring men händelsen, eller snarare bilden av den skapad av medias behov av dramatisering, kom att utgöra en gedigen vägröjare för diverse borgliga förslag och kulturella synsätt. Mot den bakgrunden kan man fundera över hur Wild’n Fresh- affären har rapporterats i media? Har det även här i pressen och media – övervägande borgligt dominerande – byggts upp en skenbild plikttroget tjänande borgliga intressen? Är världen verkligen så svart-vit som den gjorts till, den unga söta flickan (David) i ensam kamp mot det stora stygga facket (Goliat)? Jag är ingen uttalad fackkramare, jag bara undrar. Jag undrar, hade affären fått lika stora proportioner om den unga söta flickan varit en gleshårig medelålders man? Eller en invandrare? Dramaturgi kanske kräver sina speciella omständigheter?

Själv är jag inte säker på att sifoutfallet blivit likadant i helt igenom välunderrättad population där sakliga argument utan ideologiska övertoner fått gehör. Jag är också väldigt långt ifrån att vara en Littorinkramare men här tycker jag ändå att han åtminstone förtjänar en klapp på axeln.

Inga kommentarer: