20060502

Behöver god kost vara kostsam?

Alla vet att närminnet kan svikta på äldre dar. Däremot tycks vi bättre minnas det som var förr. Nyss hörde jag en klok och erfaren kvinna i radions program P1 konsument som påpekade det egentligen självklara i ett rikt land som vårt – att de våra i äldrevården borde få mat som ”smakar som förr”. Gedigen gammeldags husmanskost alltså före det moderna globala köket – "konstig mat" - hur väl det senare än smakar. För våra utlandsfödda äldre gäller förstås moderlandets smaker och dofter. Vi vet ju alla hur mycket god mat och sköna måltider betyder för välbefinnandet. Tänk vad lite som antagligen skulle göra så mycket! Det vore väl själva f-n om vi inte skulle klara detta!

När jag ändå är inne på mat - en spännande asiatisk rätt eller? Nja. Celiaki är det finare namnet för glutenintollerans eller glutenallergi som vi ofta säger. Det är en livslång åkomma som tycks öka, möjligen för att vi blivit bättre på att upptäcka den. En på hundra lär ha den. Gluten är ett protein som finns i våra sädesslag med undantag av havre vilket alltså betyder att en glutenallergiker inte kan äta vanligt bröd. Nu finns särskilt bröd att köpa som är helt acceptabelt – men dyrt. Vad värre är, vete finns ”gömt” som smak- och konsistensgivare, som redning i många fler produkter än man tror. Såser, öl (malt), sojasås, blodpudding, HP-sås, bruna bönor, choklad, panerad fisk och mycket annat kan innehålla gluten. I många fall skulle det gå lika bra att använda ex. majs- eller rismjöl som ersättningsmedel vilket åtskilliga producenter också gör. Heders! Andra tror jag inte är riktigt medvetna om problemet. Visst vore det väl fint om samtliga producenter - när det går - bytte ut vete mot något annat så kan alla köpa och äta deras produkter. Det vore antagligen dessutom mer lönsamt än kostsamt!

Många caféer serverar och märker idag ut glutenfria kakor. Den vackra Hembygdsgården i Vaxholm är ett bra exempel. Fika gärna där! Liksom att många restauranger serverar glutenfri mat. Jättebra! Däremot ser man mer sällan rejäla och goda (lunch)mackor med glutenfritt bröd. För att inte tala om korv- och hamburgerbröd! En möjlig utvecklingspotential måhända?

Inga kommentarer: