20060524

Tankens makt

Vad är en tanke? När börjar den, när slutar den? Hur börjar den. Vem trycker på knappen? Kanske är det som med musik? Var, när och hur existerar musik? När den hörs förstås! I så fall kan vi genast konstatera att döva, som faktiskt också går på konserter ibland, inte upplever musik utan något annat. Vad ska vi kalla det?

Och hur kan jag plötsligt bara brista ut i en sång om den inte redan fanns inom mig? Vilande på lagret liksom. Existerar tanken och musiken bara i det direkta nuet eller lämnar de kvar en skugga, en efterklang som också är en del av helheten? Var fogar vi in de upplevelser och känslor som de frambringat?

I orkestermusik bidrar varje musiker i orkestern till att det uppstår en gemensam klang "i mitten". Tänk om det är så med tanken också? Att den inte bor i någon särskild hörna i skallen utan bildas "i mitten" av många bidrag från olika håll i hjärnan? Spännande!

Tro't eller ej, men de här funderingarna leder mig nu in på regionalpolitiken! Tänk tanken (!) ovan och ge den ett makroperspektiv. Ställ dig sedan frågan: vad skiljer t.ex. Gnosjö från andra småorter och avfolkningsbygder, exempelvis Åmål i Dalsland. Just det! Gnosjöandan! Är inte den också ett exempel på något ytterst påtagligt men som ändå inte går att ta på? Nånting som uppstår i mitten av många individuella bidrag. F.ö. finns det fler "gnosjöorter" i landet vilkas namn jag tyvärr förgätit. (Du vet att förgät-mig-ej är Dalslands landskapsblomma?). I Dals Ed finner vi kanske en början till något som liknar Gnosjö?

Självklart finns en massa varierande yttre förutsättningar som skiljer orterna åt att ta hänsyn till. Det kan förklara en del men inte allt. Om det var så skulle det vara en lätt match att kopiera framgångsreceptet. Jag är t.o.m. övertygad om, att om man skärskådade orterna i detalj, bit för bit, så skulle man finna förvånande små skillnader. Det är när bitarna sätts ihop till en helhet som det uppstår något annorlunda i mitten. Tänk om man fick fatt i det! Det känns som om begreppet "kritisk massa" är en viktig faktor. Att tillräckligt många är med på båten. En annan viktig faktor är nog självsynen - martyrskap eller frimodighet. Jävlaranamma! En tredje faktor borde vara mod och förmåga att tänka nytt. Att inte lösa morgondagens problem med gårdagens verktyg utan dagens problem med morgondagens verktyg. Så lätt är det! Självklart inte men man kan alltid börja med att pröva självsynen.

Inga kommentarer: