20060606

Sverige, Sverige fosterland!

Lite tafatt firar vi idag nationaldagen. Hur ska vi fira? Vad? Vi är ju inte så yviga av oss precis, kanske ett arv från det fattigsverige som faktiskt inte ligger så långt tillbaka i tiden. Ett par generationer bara. Man vet sin plats. Möjligen spelar det också en viss roll att det snart är midsommarafton – vår ”riktiga” nationaldag? Vi väntar till dess liksom.

Finns det då något att fira? Självklart! Att tyskarna under Hansatiden fram till 1500-talet starkt bidrog till att bygga upp vår handel och därmed vår välfärd. Att vallonerna sedan vågade sig upp i detta kalla och gudsförgätna land för att utveckla gruvnäringen på allvar. Och därmed ytterligare bygga upp vårt välstånd. Att finländarna hjälpte oss med skogsbruket och att bryta ny mark i de stora skogarna i Dalarna och norra Värmland. Fransmännen har väl mest bidragit till adeln och hovet men också att bygga upp vår byråkrati. Låter ju inte så kul precis men den har ändå varit en starkt bidragande faktor i vår välfärdsutveckling.
På 50-talet kom turkar, italienare, jugoslaver och greker hit för att rädda vår industri och vår välfärdsutveckling.

I dagens krympta och globaliserade värld har vi folk från alla hörn som valt att komma just till vår lilla och kalla plätt - Sverige - för att hjälpa till att bygga välstånd. Nu handlar det inte om skog eller malm, nu handlar det om tjänster. Vi finner våra nysvenskar som chaufförer, i sjukvården, som renhållare, restaurangägare, småföretagare och på många andra ställen. Vår matkultur har verkligen berikats och vi har snabbt tagit till oss allt från pizza till läckerheterna i det libanesiska köket. Då som nu förekom skärmytslingar innan de nya och konstiga svenskarna blev accepterade. Det är väl mänskligt att till en början vara lite avvaktande till allt avvikande? Däremot är det en stor synd att inte låta alla bidra med allt man kan!

Sen kan vi naturligtvis fira att Sverige är ett vackert land med varierande natur - med plats för många fler! Särskilt Dalsland förstås, ett Sverige i miniatyr som det sägs. Du har bergen i Kroppefjäll och upp mot norr. Slättlandskapet söderut. Ställ dig på Björndalsbergets topp, nära Edsleskog, och njut av utsikten! Upplev vänerskärgåden per fot i Yttre Bodane inte långt från pärlan Köpmannebro. Bada i Vita Sannar utanför Mellerud eller vandra i Örtträdgården i Dals Rostock. Ta en kanaltur från Bengtsfors ner till Håverud och rälsbuss tillbaka. Fika sen på Gammelgården med värstingutsikt! Vandra i den vackra parken runt Baldersnäs Herrgård. Slicka i dig en glass på Marinan i Åmål (bilden).

Allt detta är väl värt att fira! Bland det finaste jag sen kan tänka mig vore att dagen avslutades av en barnkör med barn med rötter i alla våra nysvenskars respektive fosterländer. Det vore en final det!

Inga kommentarer: