20061107

Halvfullt eller halvtomt?

Apropå gårdagens blogg och beskäftighet. Igår fick jag en nyttig tankeställare. Det var i sig inget märkvärdigt eller världsomdanande utan handlade mer om att mina gamla och förstelnade tankemönster plötsligt fick en chans att brytas upp. Jag har Tuttika Sen att tacka för det. Tuttika är kulturskribent och den som förmedlade ”Tankar för dagen” igår i radions P1. Det är nyttigt att lyssna till P1. Andemeningen var följande.

Tänk så ofta vi ser till det trista, det icke fungerande! Våra misslyckanden. När faktiskt mycket mer – det mesta - är bra och roligt och fungerar. När vi faktiskt lyckas med det allra mesta vi tar oss för. Visst är det underligt? Det är lite som det där med att betrakta ett glas vatten som halvtomt eller halvfullt.

Som Tuttika säger; istället för att svära över att bussen är 5 minuter sen – tänk att den nästan kommer i tid till Gustavsbergs centrum efter att ha kört på hala, smala och krokiga vägar ända från Sollenkroka eller så. Eller anländer i tid till torget Åmål efter att ha kört från Bengtsfors i mörkret bland älgar och rådjur som genar kors och tvärs över vägarna! Visst är det egentligen häpnadsväckande bra?

För att inte tala om skolan som nästan bara får stryk. Tänk så många elever, lärare och rektorer som varje dag går till arbetet/plugget med glädje i sinn och gör ett bra och gediget jobb. De allra flesta faktiskt! Jag tycker att nån tidning borde göra en artikelserie om detta, skolan har faktiskt tjänat ihop till en sådan insats efter alla år i strykklass!

För att inte tala om mycket, mycket annat……

Kanske har det betydelse för oss och hur vi mår, det vi väljer att tänka – halvfullt eller halvtomt? Kanske är det inte omöjligt att välja om ifall vi så önskar?

Inga kommentarer: