20061203

Vad du inte visste om kärlek

Det var ett tag sedan jag skrev om ordspråk. Här kommer lite ny påfyllnad. Några på latin!

Aeternum vale! Mycket användbart. Sagt med eftertryck. Speciellt då du är arg på nån eller har gjort slut med den mest korkade och odrägliga mannen/kvinnan i ditt liv. Den du bara inte kan fatta vad du en gång såg hos. Vad orden betyder? Farväl för alltid - förstås! Bye, bye.
Men du ångar dig genast mesputte/putta – han/hon är ju i själva verket den finaste och mest älskvärda som finns - och nu måste du snabbt finna på ett elegant sätt att säga förlåt, utan att losa fejset! Var så god, här har du lösningen: Amor vincit omnia!!! Kärleken övervinner allt! Kan du bara inte misslyckas med. Rena rutschkanan till ett försonande pusskalas!
Vi som på lite distans förundrat betraktar skådespelet kan alltid sucka och dra till med: Amantes sunt amentes - Älskande (Förälskade människor) är galna.

Även om jag inte tänkt mig det från början så verkar det som om kärleken blivit dagens tema, så det är väl lika bra att hålla sig kvar där. Löpa linan ut. Man kan vid en vetenskaplig kartläggning av ordspråk visa att vi förhåller oss lite olika till kärleken i olika kulturer. Se bara här:

Förälskelse är som en stukning; andra gången kommer den lättare. Erfarenheter från Spanien. Men hur ska man tolka det? Stukning låter ju inte så kul som jämförelse.

En annan lite trist jämförelse: Kärlek och hosta kan inte döljas. Så kan det vara om man lever i Italien! Lite förvånande kanske för att komma från Amors rike. Hade man kanske förväntat sig nåt mer romantiskt?

Kärlek är egoism på tumanhand. Lite klurig grej man får fundera över. Och det har fransmännen gjort. Kanske var det då man också kom på att: Till och med olycklig kärlek är lycklig. Ökar ju trots allt chanserna att leva lyckligt. Annars låter det lite jolmigt.

Kärleken är själens tandvärk. Aj,aj,aj, den var inte kul alls. Jag undrar vad man har för tandläkare i Turkiet? Kanske är det förresten en tandläkare som hittat på’t? En försmådd turkisk tandläkare möjligen? Eller en patient till denne.

Här uppe i höga Norden är vi tydligen mer krassa. Som i vårt naboland Danmark: Kärlek utan pengar varar inte länge. Häpp och punkt och slut! Fram med stålarna annars - aeternum vale! Äh, jaha, var det alltså mina pengar som efterfrågades?

Innan vi lämnar våra kyligare trakter tar vi en sväng till Skottland: Kall är sängen utan sängkamrat. Den är väl ändå lite söt? Lite ömsint vemodig så där. Man kan ju bara tänka sig ensam i ett fuktigt och kallt stenslott.

Inte söt men sött handlar det uppenbarligen om på Island: Syndig kärlek smakar sött. Jag vet ingenting om sånt. Nån annan som har erfarenhet? Å andra sidan, vad ska de göra på sin lilla blåsiga plätt i Atlanten? Man kan ju inte käka sill jämt.

För att avsluta dagens lektion på andra sidan vårt illa sargade klot: I älskarens ögon är koppärren smilgropar. Låter kanske inte så kul med koppärr men vilken värme sentensen utstrålar. Värme och respekt och det har väl i högsta grad med kärlek att göra? Håll med om det! Så tycker man i alla fall i Japan. Heja!

Den som verkligen vill vidga sina vyer rekommenderas att läsa vad Kahlil Gibran’s Profeten har att säga om kärlek.

Inga kommentarer: